Tények, pletykák, készülékek az 5G világából

5G World

Mesterséges Intelligenciával lehet csak teljesen kihasználni az 5G-t

2020. február 20. - 5G

Az Ericsson kitolt egy tanulmányt, amely szerint az 5G által kínált lehetőségek egyre komplexebb rendszereket hívnak majd életre, és az így létrejövő, minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget csak mesterséges intelligenciával lehet majd hatékonyan kezelni. Azt már most látjuk, hogy az 5G-nek köszönhetően az olyan technológiák, mint a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 fokozatosan mindennapivá válnak.

erikanyito.jpg


A jelentés főként arra kereste a választ, hogy az infokommunikációs iparág vezető szakemberei miként használják a mesterséges intelligenciát és az automatizációt az üzleti eredményeik növelésére, valamint új lehetőségek kiaknázására. Ugyanakkor a készítők arra is kíváncsiak voltak, hogy a cégek miként válaszolják meg a felhasználói élmény – és az ezt jelző támogatottsági szint mutató (net promoter score - NPS) – növelésének-, valamint a költséghatékonyság új kihívásait.


Mesterséges intelligencia a komplexitás leküzdésével


Az 5G elterjedése gyorsabb és sokoldalúbb hálózatokat jelent majd, ezzel együtt viszont nagyfokú komplexitást is hoz magával. Ezt leginkább akkor fogják a hálózatok üzemeltetői tapasztalni, amikor több spektrumsávot, vagy heterogén technológiákat, elosztott felhőt, hálózati szeleteket, vagy különösen sűrű hálózatokat üzemeltetnek párhuzamosan. Az összetett hálózatokat már jelenleg sem képes kizárólag ember kezelni, ezért az Ericsson a menedzselt szolgáltatásaiba gépi tanulást és mesterséges intelligenciát épít, mely megoldja ezt a problémát.


Ennek több szintje lehetséges:

  • A reaktív problémakezelés helyett proaktív hálózati beavatkozás.
  • Elmozdulás a zéró emberi beavatkozású hálózatok felé.
  • A meglévő hálózatok teljesítményének növelése.
  • Egyesített algoritmusok használata adatalapú problémák megoldására.

Emellett ericssonék meg vannak győződve arról is, hogy az 5G és az IoT bevezetése, a csatlakoztatott eszközök számának ugrásszerű növekedése és a szolgáltatások relevanciájának megőrzéséért folytatott küzdelem óriási hatással van a hálózatok és a technológiai háttér üzemeltetésére. Az 5G globális indulásával a szolgáltatók új kihívásokkal néznek szembe, több egy időben működő hálózati technológiát kell üzemeltetniük, új felhasználói eseteket kell kidolgozniuk, új elvárásoknak kell megfelelniük, és olyan új eszközöket kell bevezetniük, mint a virtualizáció és a hálózati szeletelés. Ezek együtt elengedhetetlenül azt eredményezik, hogy a következő generációs hálózatok irányítása minden eddiginél összetettebb feladat lesz. Az MI-vezérelt megoldások abban segítenek, hogy a jövő hálózatainak komplexitása kezelhető legyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://5gworld.blog.hu/api/trackback/id/tr4015482892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.02.22. 21:19:22

"Az emberi agy már nem képes átlátni és kezelni a komplexé váló rendszereket"

Az index blogszerkesztőjének agya még a magyar helyesírási szabályokat sem képes átlátni. A mondatban ui. a helyes írásmód: "...a komplexszé váló rendszereket".

(Tudom, hogy a cím alatti rövid szöveget nem a posztoló írja.)

Szalay Miklós 2020.02.22. 22:37:45

Mi az egyszerű, mi a bonyolult valójában?

egyvilag.hu/temakep/015.shtml

Valamint ez is idevág, benne az, hogy a "bonyolultság fala" valóban a tudomány és technológia egyik határa. (Beleértve az MI-t is):

egyvilag.hu/temakep/029.shtml

kárárámaispj 2020.02.22. 22:45:11

Nekem valami nagyon bűzlik ebben az 5G-ben.
Valami olyan erőlködést látok, mint amikor a tévéknél a 4K-ban látták a világmegváltást. Aztán nem lett semmi belőle. Valahogy nagyon nem harap rá a nép, hogy sokkal gyorsabban jöjjön le a cicás videó meg a pornó....

Itt is megy az erőlködés, hogy ez milyen rohadt jó. Meg az ötletelés, hogy mire is olyan nagyon jó. Van egy olyan gondolatom, hogy 2Gvel sőt 64 es modemmel is át lehet küldeni fél perc alatt olyan adatmennyiséget, amit az emberi agy már nem képes átlátni. Akkor?

Tisztességes Természettudomány 2020.02.22. 23:38:49

"Mesterséges Intelligenciával lehet csak teljesen kihasználni az 5G-t"

Nagy szavak, és mi van, ha igazak? Semmi.
Olyan, mintha azt mondanám, hogy "kizárólag ipari szennyezőkkel lehet kihasználni az új szennyvízcsatornákat, ember azt már nem képes teleszarni."