Tények, pletykák, készülékek az 5G világából

5G World

5G World

Jönnek az intelligens trágyadombok és okos szénaboglyák

Így fogja megvédeni az 5G a Földet - Hogy spórolható meg víz, energia és műtrágya a technológia segítségével? Mutatjuk!

2020. január 27. - 5G

Az új generációs 5G adatátviteli technológia nem csak azért jó mert gyorsabban jön le a film a torrentről, lehet nézni 8K-ban a Netflixen a kaszabolós filmeket, vagy lehet felhőalapú szolgáltatások segítségével játszani úgy, hogy nincs is otthon játékkonzol. Bár tény, hogy leggyakrabban ezeket az előnyöket emelik ki az eljárás kapcsán. Legalább ilyen fontos, hogy az 5G TÉNYLEG hathatós segítséget nyújthat a Földünk megóvása, és az éhínségek megelőzése érdekében!

nyito.jpg

Kevesebb energia


Kezdjük az egyik legfontosabbal: Az 5G WiFi kapcsolat kevésbé energiaigényes, azaz a kompatibilis eszközök lassabban merülnek el. Ebből fakadóan pedig ritkábban kell tölteni őket, és az egyébként rém környezetszennyező módon előállított akkumulátoruk is később megy tönkre.


Okos szántóföld, intelligens szénaboglya


Az 5G egyik nagy előnye, hogy egyetlen központi egység a korábbinál sokkal-sokkal több csatlakoztatott eszközt képes kiszolgálni egyszerre. Ez pedig lehetővé teszi gigantikus, komplex, rengeteg különféle szenzort tartalmazó IoT rendszerek létrehozását is, úgy, hogy ráadásul az érzékelők a kisebb energiafelhasználás miatt tovább is bírják a strapát. Ilyen rendszereket nem csak a városokban lehet kialakítani mondjuk a parkolás megkönnyítésére, hanem a mezőgazdasági területeken is.

5.jpg
Már ma is rengeteg olyan vállalat és kutatóintézet van, ami ilyesmivel foglalkozik, köztük magyar szervezetek is. Az 5G technológia alkalmazásával olyan bonyolult okos ökoszisztémákat lehet létrehozni, amelyekben a már említett szenzorok folyamatosan vizsgálják a talaj, a növények, a levegő, sőt a trágyadombok állapotát is. Tehát például a hőmérsékletet, a nedvesség és tápanyagtartalmat, a bogárjelenlét mértékét, vagy, automatikusan robotok által készített fotók alapján az egészségi állapotot. A beérkezett iszonyat mennyiségű adatot egy okos algoritmus elemzi, amiből kiderült, hogy szükség van-e öntözés, tápanyagokra, műtrágyára, vagy esetleg valamilyen vegyszerre. Persze azt is képes megmondani a szoftver, nagyjából négyzetméterre lebontva, hogy pontosan melyik területre, miből, mennyit kell felhasználni. Ezáltal elkerülhető a kiszáradás mellett a túlöntözés vagy túltáplálás is, amivel jelentős mennyiségű víz és egyéb tápanyag, például műtrágya takarítható meg. Ráadásul ezzel közvetett módon például üzemanyag (nem kell felesleges köröket futnia a mezőgazdasági járműveknek), illetve emberi munka, ezáltal pedig pénz is megspórolható, amit lehet értelmes célra fordítani a pazarlás helyett.


További előny, hogy korábban elképzelhetetlen szintre, akár többszörösére emelhető a terméshozam az ideális körülmények megteremtésével, és a betegségek vagy egyéb problémák korai felismerésével. Ez pedig kulcsfontosságú lehet az éhínségek megelőzésében.


Gyakorlati példák


A közeljövőben kerül megrendezésre a zöldség- és gyümölcstermelő iparág egyik legnagyobb éves seregszemléje, a Fruit Logistica kiállítás. Itt évről-évre irgalmatlan mennyiségű piaci szereplő teszi tiszteletét, köztük olyan (magyar) vállalatok is, amelyek ilyen technológiákkal foglalkoznak. Még nagyon az út elején járunk, de már most is, lesz egy csomó olyan cég a rendezvényen a programfüzet alapján, amelyik itt akarja megmutatni magát, illetve természetesen eladni a szolgáltatását. Ami azt jelzi, hogy ez egy robbanás előtt álló terület, amiben rengetegen látnak fantáziát.

Ha tetszett a cikkünk, lájkoljátok Facebook oldalunkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://5gworld.blog.hu/api/trackback/id/tr8015430132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2020.01.28. 00:32:27

Okos szénaboglya Magyarországon egy sem lesz, két ok miatt:
egyrészt az 5G hatósugara mindössze néhány száz méter az átjátszótól, a szénaboglyák ennél jóval távolabb szoktak lenni,
másrészt ami adatforgalmat külföldön fillérekért adnak, azt a magyar kartell öt-tízszeres áron fogja árusítani (mint minden mást).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.01.28. 07:09:30

világbékét nem okoz?
nem?
ehh ez is egy szar.

Pécsek Zoltán 2020.01.28. 08:40:59

Én az a mérnök vagyok, aki ezt fejleszti molekulaérzékelési szinten ezeket az eszközöket.
A cikk állításai nem igazak mert, a mostani technikák alkalmasabbak. Csak a hozzá nem értő gondolkodik elemmel. A profik fotovoltaikus energiaszürettel csinálnak mindent. Az előttem szóló informatikus kollégának meg igaza van a terjedési viszonyokról. Mindazonáltal amilyen ütemben fejlesszük a szilárdtest alapú kvantum kommunikációt, valószínűleg az 5G-t be fog dögleni. A bérblogoló meg máskor ne fogadjon el zsebpénzt a szolgáltatótól!

Pécsek Zoltán 2020.01.28. 08:42:59

Én az a mérnök vagyok, aki ezt fejleszti molekulaérzékelési szinten.
A cikk állításai nem igazak mert, a mostani technikák alkalmasabbak. Csak a hozzá nem értő gondolkodik elemmel. A profik fotovoltaikus energiaszürettel csinálnak mindent. Az előttem szóló informatikus kollégának meg igaza van a terjedési viszonyokról. Mindazonáltal amilyen ütemben fejlesszük a szilárdtest alapú kvantum kommunikációt, valószínűleg az 5G be fog dögleni. A bérblogoló meg máskor ne fogadjon el zsebpénzt a szolgáltatótól!

nemecsekerno_007 2020.01.28. 10:07:22

Nekem erről a “vakon bízunk a technológiai fejlődésben” mentalitásról mindig Matula bácsi klasszikusa jut eszembe:
- Két evezővel?!?! Hát eggyel se tud!

kárárámaispj 2020.01.28. 10:09:43

Hihetetlen, hogy miket ki nem találnak, hogy mennyire megfeszülnek, hogy valahogy eladják ezt az 5G-t.
Volt már távirányításos taxi, meg önvezető autó, amit vészhelyzetben majd átvesz egy sri lankai call centeres...
Most meg a szénaboglyák amik mellé 30 méterenként átjátszót fognak telepíteni, hogy megtudják, hogy a talaj a lejtő tetején szárazabb, a lejtő alján meg nedvesebb...
süti beállítások módosítása