Tények, pletykák, készülékek az 5G világából

5G World

Itt a megoldás, amivel gyorsan és olcsón bevezethető az 5G

2020. március 09. - 5G


Az Ericsson bejelentette, hogy elindítja egyedülálló, dinamikus spektrummegosztó megoldása kereskedelmi bevezetését, melynek segítségével a távközlési szolgáltatók gyorsan és költséghatékonyan kezdhetik meg az 5G szolgáltatást országos szinten.

5g.jpg


Az Ericsson Spectrum Sharing egy szoftverfrissítéssel lehetővé teszi, hogy a 4G és az 5G ugyanabban a sávban és ugyanazon a rádióeszközön működjön - a spektrumot a felhasználói igény szerint dinamikusan, 1 ezredmásodpercenként kiosztva. Az Ericsson dinamikus spektrumkiosztása a legköltséghatékonyabb módja az 5G bevezetésének a már meglévő sávokban – azonnali 5G lefedettséget teremtve – a spektrum hatékonyabb felhasználásával és kiemelkedő teljesítménnyel.


Költséghatékony és gyors bevezetés


„Ez az első olyan alkalom, amikor nincs szükség új spektrumkiosztásra vagy átrendezésre egy új „G” bevezetéséhez. Így a szolgáltatók gyorsan áttérhetnek az 5G-re ugyanott, ahol ma a 4G-t alkalmazzák. Az elkövetkező 12 hónap során az Ericsson által támogatott kereskedelmi 5G hálózatok több mint 80 százaléka használni fogja a spektrummegosztási megoldásunkat.” – mondta Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető elnökhelyettese és hálózati igazgatója.


A rádiófrekvencia-sávok szűkös és költséges erőforrást jelentenek, amiket hatékonyan kell kihasználni. Az Ericsson Spectrum Sharing segítségével a szolgáltatók gyorsan kiadhatják az 5G szolgáltatást a meglévő FDD (Frequency Division Duplexing - frekvenciaosztásos duplex) sávjaikon, s ehhez nem lesz szükség újabb befektetésre. Így az új és a meglévő sávjaikat is használják az 5G nagy sebességű és nagy kapacitású szolgáltatásaira. A spektrum 4G és 5G között történő dinamikus kiosztása a legjobb megoldást fogja jelenteni az 5G elindításához.

Az ESS működése néhány szolgáltatónál


Swisscom (Svájc) – A Swisscom távközlési szolgáltató - melynek az Ericsson az egyetlen mobilhálózati értékesítője és egyik stratégiai partnere - vezette be Európában először, 2019 áprilisában a kereskedelmi 5G szolgáltatást. 2019 decemberére a Swisscom országos 5G lefedettséget ért el, és az Ericsson Spectrum Sharing alkalmazásával tovább fejleszti a hálózatát.


Christoph Aeschlimann, a Swisscom IT, hálózati és infrastruktúra csoport vezetője szerint: „Az ESS kulcsfontosságú az 5G gyors bevezetéséhez. A vásárlók és a szolgáltatók is nyernek vele. A vásárlók azonnal élvezhetik az 5G előnyeit, a szolgáltatók pedig a lehető leghatékonyabban használhatják ki az értékes spektrumot. Büszkék vagyunk arra, hogy a kezdetektől részesei voltunk az ESS létrejöttének. Eközben elértük az országos lefedettséget, a lakosság 90 százaléka eléri az 5G-t.”


Play (Lengyelország) – A Play lengyel szolgáltató is bevezette az Ericsson Spectrum Sharinget a kereskedelmi hálózatán.


Jean Marc Harion, a Play vezérigazgatója elmondta: „A Legionowóban biztosított 5G hálózat a Play vállalat 5G-s technológiai fejlődésének egy újabb bizonyítéka, és egyben fontos mérföldkő a hálózatunk folyamatos bővítését és modernizálását szolgáló stratégiánkban. Az Ericsson Spectrum Sharinggel fontos lépést teszünk afelé, hogy be tudjuk vezetni az 5G-t a kereskedelmi szolgáltatásban, amikor majd a készülékek rendelkezésre fognak állni.”
Telstra (Ausztrália) – A Telstra vállalat 2019 májusában indította el a kereskedelmi 5G hálózatát Ausztráliában, mára az ország 32 nagy- és regionális városában biztosít 5G lefedettséget az Ericsson segítségével, aki a legfontosabb 5G hálózati partnere. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://5gworld.blog.hu/api/trackback/id/tr8815512462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.